Simon Hill Architect


Design Work

Proposed new home in Box Hill

Existing House Site.

Passive solar design features include North Orientation with pergola and deciduous. planting for sunshade.
Proposed ESD features:
photovoltaic panels, solar tube hot water and rainwater tanks, thermal performance:
double glazing, slab on ground for thermal mass with high R value insulation in frame walls and skillion roof.

East Elevation

Siting and design

Proposal for a narrow East facade with minimal glazing optimises the passive solar design

Axonometric View

Inner City Renovation

Maximising useable space on a small site is the key to this inner city renovation

Proposed Courtyard

Natural light

A strategic shade structure, planting and existing courtyard walls, make the most of daylight within a compact footprint.

Toolleen House Plan

Horse form

The history of this hill site inspired the horse shaped plan form designed to capture the expansive view to the South, South East and South West

Toolleen House Elevations

East and West

Narrow East and West facades reduce solar gain for morning and afternoon sun, with "Horse form" inspired roof lines. Deck to the South captures the stunning views

Toolleen House Elevations

North and South

The site fall from the North down to South creates the two level elevation, for wine and cellar storage fulfilling a key element of the clients' brief

Rural House Site

Proposed House Extension

Library extension within a fragmented cube form to an existing pentagonal shaped house.

View from the East

Fragmented Cube and Pentagon

The proposed new bridge and deck connects the new extension to the existing building while maintaining the superb views downslope to the North

Woodend Country House

Proposed Renovation - view of the West

The client brief: a large kitchen family room space with views of the mature garden to the West

Woodend House

Proposed renovation

Proposed sunshade over new kitchen window to the North, with a new pergola to the West over the outdoor eating area

Woodend House

New Family Room

Pitched ceiling over the Dining and Living spaces with a flat ceiling concealing existing roof structure over the new Kitchen

Music Studio

Functional skillion

Proposed studio building with off grid power supply and water storage and North facing deck

Music Studio

adjacent to the existing house.

The Music Studio is set back from the house for acoustic and bushfire safety

ShareThis Copy and Paste