Simon Hill Architect


Collingwood house renovation

Pale Timber Kitchen

hoop pine veneer

For this renovation of an existing 1850's heritage polychrome brick terrace in Collingwood the emphasis was on bringing as much east and west light from the courtyard and side path as possible into the main living dining and kitchen space, screened by planting for sunshade and neighbouring wall.

Side path

ESD features

Thermal Performance:
New windows to be Double Glazed
Extend Slab on Ground for Thermal Mass
High R value insulation in new walls and new roof
retrofit insulation to part existing walls and roof


Kitchen Living

Compact Living Space

A light touch in terms of both colour tone and materials was needed to make this small space stretch to encompass its multiple uses, while allowing for each area to work effectively and not intrude on the other when not in use.

North Elevation

heritage meets contemporary design

The texture of the original brickwork and bluestone sills and footing with its strong rhythms is a warm contrast to the smooth ripple of corrugated steel and reflective glass

Living Room

Neutral tones and timber

The living room features light timbers, walls and ceiling, a contemporary colour scheme. Cedar door frames, "Blackbutt" floor a sustainably harvested Australian timber, with "Tasmanian Oak" steps

Eave detail

Heritage Colours

Heritage meets minimalism, "Indian Red" walls, "Lead" colour door and window frames, "shale" colorbond customorb, in harmony with the traditional brick and bluestone details of this heritage house

<

Floors and steps

light coloured timbers

Detail of the "Blackbutt" timber floating floor, and clear coated "Tasmanian Oak" tread, durable but light and bright in a narrow terrace house

ShareThis Copy and Paste